Fern Green – “Tylko białko roślinne” – Wyd. Buchmann

Fern Green – “Tylko białko roślinne” – Wyd. Buchmann

tylko białko roślinne

Białka są niezbędne dla organizmu podobnie jak węglowodany i tłuszcze.

Duża ich ilość znajduje się w mięsie, ale bardzo zdrowe są również białka roślinne. Białka składają się z 22 aminokwasów, które biorą udział w tworzeniu enzymów, hormonów, przeciwciał i nowych tkanek w organizmie. Niezależnie od tego czy jesteś wegetarianinem, czy chcesz ograniczyć spożywanie mięsa, to ta książka skutecznie Ci w tym pomoże.

Białka pochodzenia zwierzęcego(z mięsa, ryb, jaj i produktów mlecznych)zawierają aminokwasy. W białkach pochodzenia roślinnego jest dużo aminokwasów, ale żadne z nich nie ma wszystkich. Występują w zbożach, roślinach strączkowych, fasoli, ziarnach, roślinach oleistych.

Dlaczego więc warto spożywać białka roślinne?

Ponieważ zawierają wiele minerałów, witamin korzystnie wpływających na zdrowie, przyczyniają się także do poprawy odporności i zapobiegania chorobom, a zwłaszcza nowotworom. Pomagają też obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Zawarte w tej książce przepisy na pyszne dania pozwalają tak dobrać dietę, aby spożywając rożne rośliny, zapewnić organizmowi odpowiednią ilość białek.

Książka podzielona jest na cztery grupy:

-Przekąski i przystawki

-Zupy i sałatki

-Dania główne

-Desery

Przekąski i przystawki zawierają propozycje kolorowych i ciekawych kąsków, które można chrupać w podróży lub podjadać z przyjaciółmi np. zielony humus, falafel, bliny, sajgonki, tortille, czy naleśniki.

Rozdział zupy i sałatki, zawierają zaś warzywa strączkowe i nasiona, z których można przygotować pyszne zupy, czy chrupiące sałatki o korzystnych właściwościach zdrowotnych. Są to m.in. zupa z kokosem i czerwoną soczewicą, czerwony jęczmień, sałatka Majów, Crostini z tofu i wiele innych.

Jeśli chodzi o dania główne, są tam przepisy oparte na białkach z różnych roślin, od groszku do ziaren soi, które pozwolą Wam przyrządzić fajne dania o ciekawych smakach. Są tu więc: warzywa po marokańsku, Curry z ciecierzycą, stek sojowy z fasolką, szaszłyki warzywne czy żółty dal.

Najbardziej zaciekawiły mnie desery, czekoladowe brownie są najpyszniejsze, czy ciasto czekoladowe z ciecierzycą, a największą furorę zrobiły kulki mocy, które zawierają fasolę, orzechy, daktyle, syrop klonowy, wanilię. Można się nimi rozkoszować do woli, nie licząc kalorii. Wszystkie propozycje dań są bogato i pięknie ilustrowane, co dodatkowo wzmacnia smak tych dań.

Wydawnictwo Buchmann wydało serię pięciu książeczek: tylko zupy, tylko kiszonki, tylko olej kokosowy, tylko owsianki i tylko białko roślinne. Zachęcam Cię Drogi czytelniku skorzystaj z tych porad i propozycji dań, a Twoja dieta stanie się zrównoważona i wartościowa.

Życzę pysznych dań i wiele satysfakcji z ich przygotowywania.

Fern Green – “Tylko białko roślinne” – Wyd. Buchmann
Sam oceń!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *