Fern Green – “Tylko owsianki” – Wyd. Buchmann

Fern Green – “Tylko owsianki” – Wyd. Buchmann

tylko owsianki

Mówi się, że codzienne spożywanie miski owsianki to klucz do zdrowego i długiego życia. Jeśli masz wątpliwości, przeczytaj tę książkę, przekonasz się co do owsianki, a nawet staniesz się jej orędownikiem. Owsianka to tradycyjna potrawa przygotowywana na bazie zbóż. Podobnie jak kasza owsiana podawana jest na ciepło.

Kaszę owsianą przyrządza się z owsa kruszonego, ciętego lub grubo mielonego, a owsiankę przeważnie z mieszanki kruszonych zbóż takich jak: owies, pszenica, ryż i jęczmień. Obecnie owsianki gotuje się również na bazie takich zbóż jak: amarantus, proso, komosa ryżowa, pszenica czy gryka.

Regularne spożywanie owsianki bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Dzięki zawartości błonnika i białka, które regulują trawienie, chronią serce i stabilizują poziom cukru we krwi. Owsiankę przyrządzić jest bardzo łatwo: wystarczy zalać zboża wodą lub mlekiem i gotować do miękkości.

W tej książce zostały omówione wszystkie rodzaje owsianki – od najbardziej tradycyjnych, po najnowocześniejsze, jedzone na zimno, z owocami lub namoczonymi ziarnami zbóż. W przepisach tu zawartych są oprócz zbóż także owoce, ziarna, orzechy, które nie dość że poprawiają smak, to jeszcze zwiększają wartość odżywczą pożywienia.

Pierwszy rozdział książki prezentuje owsianki tradycyjne, podawane na ciepło, przyrządzone z gryki, komosy ryżowej, ryżu, prosa gotowanych we wrzącej wodzie lub w mleku roślinnym z dodatkiem świeżych owoców czy orzechów.

Owsiankę kremową przyrządza się też jak inne owsianki i wszystko razem się blenduje z owocami, tak, aby uzyskać gładką masę. W książce podano też przepisy na owsiankę na zimno, która przypomina musli.

Zachęcam Was Drodzy czytelnicy skorzystajcie z tych przepisów, bo są smaczne, a na ich widok cieknie ślinka. Życzę dużo radości z przygotowywania owsianek i przyjemności z ich jedzenia.

Fern Green – “Tylko owsianki” – Wyd. Buchmann
Sam oceń!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *