“Zioła na talerzu” – Wyd. Edipresse

“Zioła na talerzu” – Wyd. Edipresse

Zioła na talerzu

Świeże zioła to zdrowe życie.

Świeże zioła mają większą wartość odżywczą oraz lepiej smakują i pięknie pachną. Do tego w listkach są substancje o działaniu oksydacyjnym.

Książka zawiera bezcenne rady znanych blogerów, którzy zakochali się w ziołach. Jakież mamy szczęście, że na naszych półkach sklepowych, na naszych parapetach, doniczkach, czy ogrodach zagościły przepyszne zioła, którymi można przyprawić każde danie.

Czasami do jednego warzywa, oprócz soli i pieprzu wystarczy dodać kolendrę, rumianku, rozmarynu, mięty czy szałwi, by na naszym stole stanęło proste i smaczne danie. Osobiście uwielbiam bazylię. Podobnie jak pani Marieta Marecka proponuje nam delikatne mięso z udek kurczaka z dodatkiem pleśniowego sera, do którego bazylia pasuje wybitnie.

Lubczyk bardzo smakuje z cynamonem, kminem rzymskim, kardamonem czy trawą cytrynową. Dobrze pasuje też do słodyczy i deserów, zwłaszcza tych z cytrusami, wanilią, śliwkami lub gruszkami.

Jurek Sobieniak opowiada o melisie. Melisa ma dwa oblicza:pierwsze-melisa smakuje ze słodkimi aromatami (cukier, miód, wino)oraz drugą twarz: melisa ujawnia kiedy dodamy ją do pieczonego drobiu, grillowanej ryby lub pomidorów.

Oprócz ciekawych przepisów, pod koniec książki zawarte są właściwości lecznicze ziół np. bazylia wspomaga procesy trawienne, kolendra łagodzi zespół jelita drażliwego, majeranek łagodzi infekcje dróg oddechowych czy uporczywy mokry kaszel itp.

Na samym końcu lektury zawarta jest informacja jak dbać o zioła, jak je przechowywać. Książka zawiera 15 ziół, a aromatyczne zioła rozbudzą w Was ciekawość i chęć odkrywania nowych, niezwykłych przepisów. Blogerzy zachęcają Was do zakładania zielonych ogródków na kuchennym parapecie czy balkonie i korzystania z dobrodziejstw świeżych ziół.

Książka przepięknie wydana. W twardej oprawie, zawiera 238 stron i dużo bezcennych porad i przepisów. Zachęcam Was serdecznie zajrzyjcie do tej cudownej książki, a poczujecie świeże zioła na wyciągnięcie ręki. Tak więc gotuj, ozdabiaj i ciesz się zapachem i smakiem świeżych ziół.

“Zioła na talerzu” – Wyd. Edipresse
Sam oceń!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *