Jessica Oldfield – „Tylko olej kokosowy” – Wyd. Buchman
Powszechnie uważano, że olej kokosowy był szkodliwy dla zdrowia. W gruncie rzeczy jest jednak bardzo zdrowy. Jest bowiem bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: trójglicerydy średnio-łańcuchowe, które korzystnie wpływają na organizm.
Olej kokosowy od wieków był wykorzystywany jako pożywienie i lekarstwo w Azji, Indiach i Polinezji. Stanowi tam bowiem główną część diety, co zdaniem naukowców przyczynia się do rzadkiego występowania chorób serca, nowotworów, czy chorób zwyrodnieniowych.
U nas dopiero zaczyna się odkrywać korzyści dla zdrowia, właśnie z oleju kokosowego. Ponadto olej kokosowy wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga odchudzanie, ułatwia trawienie, a stosowany jako krem, posiada właściwości przeciwbakteryjne.
Naukowcy uważają, obecnie olej kokosowy za najzdrowszy ze wszystkich ciekłych tłuszczów. W połączeniu z dietą bardzo korzystnie wpływa na nasze drowie i samopoczucie. Olej kokosowy może zastępować wszystkie tłuszcze.
Dzięki swojemu smakowi i odporności na wysokie temperatury może być wykorzystywany na wiele sposobów:do przygotowywania mięsa, ryb, warzyw i owoców. Przepisy zawarte w tej książce pozwolą Wam w prosty sposób wprowadzić olej kokosowy do swojego jadłospisu. Dania zawarte tutaj robi się szybko, są zdrowsze i bardzo pyszne, a z dodatkiem tego oleju smakują inaczej.
Książka podzielona jest na sześć rozdziałów:
-Śniadania
-Dania jednogarnkowe
-Przekąski
-Słodycze
-Desery
-Kosmetyki.
Na śniadanie proponuję Wam pyszne smoothie, które można zabrać ze sobą, pudding z nasionami chia, bogaty w kwasy omega-3.
Z propozycji dań jednogarnkowych bardzo spodobała mi się ryba pieczona z kokosem lub kurczak z gremolatą kokosową. Przekąski to głównie coś na ząb, a więc: pieczone bakalie, smażone tofu, chipsy z buraka z fetą i miętą. Brzmi to tak fantastycznie, że aż drażni podniebienie.
Jeśli chodzi o słodycze to są tu: kulki czekoladowo-miętowe, deser z malinami czy granita kokosowa z imbirem i miętą. Desery to ciastka i batoniki zawierające naturalny cukier. Delektując się nimi, jednocześnie wykorzystuje się zalety oleju kokosowego.
Są tutaj m. in. krem brulee z kokosem i limonką, ciasteczka cytryno-kokosowe, korzenne crumble z kokosem i wiele innych pyszności. Jeśli zaś chodzi o kosmetyki to znajdziecie tu preparaty pielęgnujące, które sami przygotujecie.
Poniższe przepisy zaś pozwolą Wam wykorzystać zalety oleju kokosowego: maseczka do włosów, nawilżająca maseczka do twarzy, peeling do twarzy, czy ciała oraz odtruwająca płukanka do ust. Zachęcam Was sięgnijcie po tę książkę, a na pewno olej kokosowy na stałe zagości w Waszych domach i zastąpi ”niezastąpione masło”.
Zachęcam do przygotowywania dań i życzę wiele radości i zabawy.