Poradniki, ZdrowieRecenzje książek

Robert Winckiewicz – „Domowe wędliny. Czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby” – Wyd. Olesiejuk

Robert Winckiewicz – „Domowe wędliny. Czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby” – Wyd. Olesiejuk

domowe wędliny

Domowe wędliny to druga część bestsellerowej książki Roberta Winckiewicza. Książka ta jest odpowiedzią na liczne zapytania czytelników i prośby o nowe przepisy. Więc autor tej książki stara się Wam podsunąć nowe pomysły na wyroby różnego rodzaju i ma nadzieję, że wyroby te zagoszczą na Waszych stołach, a co najważniejsze polecicie tę książkę waszym znajomym, czy rodzinie. Ciekawostką w tej książce jest wędzenie warzyw, owoców, czy sera.

Są też dodatki takie jak:  przygotowanie chrzanu, musztardy, ketchupu, czy  majonezu. Tak więc do wyrobu domowych kiełbas i wędlin potrzebne Wam będą podstawowe narzędzia i urządzenia takie jak: noże, deski, maszynki do mielenia, wagi, itp.

Autor książki podpowiada Wam jakie mięso i gdzie najlepiej kupić. A więc na początku można kupić u rzeźnika lub w sklepie na dziale mięsnym, dopiero później po nabyciu odrobiny doświadczenia można zakupić mięso w rzeźni w półtuszach i samodzielnie dokonywać rozbioru. Oprócz rodzajów mięsa jest szereg bardzo praktycznych porad i uwag, które autor wziął pod uwagę, jak np. wyroby wędzimy wtedy, gdy ich powierzchnia w dotyku jest sucha, wrogiem zaś wędzenia jest wilgoć. Również jakość drewna i umiejętność opalania wędzarni jest bardzo ważna, aby wyroby były zdrowe i smaczne.

Zatem jak zrobić dobrą domową wędzonkę?

Lub jak zrobić dobrą domową kiełbasę?

Ta książka z pewnością odpowie Wam na te pytania jak również autor książki udzieli Wam fachowych wskazówek.

Książka podzielona jest na pięć rozdziałów:

-Moje wędzonki (wieprzowe, cielęce, kozie i drobiowe),

Tutaj znajduje się szereg przepisów na różnego rodzaju szynki, np. szynka dębowa, polędwica ”jogurtowa”, boczek po ukraińsku, kindziuk suwalski i wiele innych i bardzo smacznych przepisów.

-Moje kiełbasy(wieprzowe, wołowe, cielęce, kozie i drobiowe)

W tym rozdziale z kolei szereg kiełbas, np. kiełbasa z szynki, kiełbasa sycylijska, czosnkowa, wojskowa, itp.

Są też przepisy na parówki, kabanosy, czy kiełbasa z gęsi.

-Moje wędliny podrobowe, smarówki.

Tu z kolei przepisy na salcesony, pasztetową, czy pasztet z kaczych wątróbek.

-Wędzić można prawie wszystko, a więc porady jak wędzić, np. śliwki, ser, owoce, warzywa, jaja.

-Nie samym mięsem człowiek żyje, a więc dodatki do mięs(musztarda czosnkowa, majonez domowy, ketchup domowy, czy adżika).

Książka wydana w przepięknej twardej oprawie, szyta, a zdjęcia w niej wykonane są bardzo profesjonalne i wyglądają smakowicie. Zachęcam Cię Drogi czytelniku sięgnij po ten wartościowy zbiór porad i przepisów i ciesz się domowymi wyrobami pod okiem fachowego mistrza masarstwa. Życzę udanych wyrobów i satysfakcji z wędzenia ich.

Zobacz także

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.