Robert Winckiewicz – „Domowe wędliny. Czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby” – Wyd. Olesiejuk
Domowe wędliny to druga część bestsellerowej książki Roberta Winckiewicza. Książka ta jest odpowiedzią na liczne zapytania czytelników i prośby o nowe przepisy. Więc autor tej książki stara się Wam podsunąć nowe pomysły na wyroby różnego rodzaju i ma nadzieję, że wyroby te zagoszczą na Waszych stołach, a co najważniejsze polecicie tę książkę waszym znajomym, czy rodzinie. Ciekawostką w tej książce jest wędzenie warzyw, owoców, czy sera.
Są też dodatki takie jak: przygotowanie chrzanu, musztardy, ketchupu, czy majonezu. Tak więc do wyrobu domowych kiełbas i wędlin potrzebne Wam będą podstawowe narzędzia i urządzenia takie jak: noże, deski, maszynki do mielenia, wagi, itp.
Autor książki podpowiada Wam jakie mięso i gdzie najlepiej kupić. A więc na początku można kupić u rzeźnika lub w sklepie na dziale mięsnym, dopiero później po nabyciu odrobiny doświadczenia można zakupić mięso w rzeźni w półtuszach i samodzielnie dokonywać rozbioru. Oprócz rodzajów mięsa jest szereg bardzo praktycznych porad i uwag, które autor wziął pod uwagę, jak np. wyroby wędzimy wtedy, gdy ich powierzchnia w dotyku jest sucha, wrogiem zaś wędzenia jest wilgoć. Również jakość drewna i umiejętność opalania wędzarni jest bardzo ważna, aby wyroby były zdrowe i smaczne.
Zatem jak zrobić dobrą domową wędzonkę?
Lub jak zrobić dobrą domową kiełbasę?
Ta książka z pewnością odpowie Wam na te pytania jak również autor książki udzieli Wam fachowych wskazówek.
Książka podzielona jest na pięć rozdziałów:
-Moje wędzonki (wieprzowe, cielęce, kozie i drobiowe),
Tutaj znajduje się szereg przepisów na różnego rodzaju szynki, np. szynka dębowa, polędwica ”jogurtowa”, boczek po ukraińsku, kindziuk suwalski i wiele innych i bardzo smacznych przepisów.
-Moje kiełbasy(wieprzowe, wołowe, cielęce, kozie i drobiowe)
W tym rozdziale z kolei szereg kiełbas, np. kiełbasa z szynki, kiełbasa sycylijska, czosnkowa, wojskowa, itp.
Są też przepisy na parówki, kabanosy, czy kiełbasa z gęsi.
-Moje wędliny podrobowe, smarówki.
Tu z kolei przepisy na salcesony, pasztetową, czy pasztet z kaczych wątróbek.
-Wędzić można prawie wszystko, a więc porady jak wędzić, np. śliwki, ser, owoce, warzywa, jaja.
-Nie samym mięsem człowiek żyje, a więc dodatki do mięs(musztarda czosnkowa, majonez domowy, ketchup domowy, czy adżika).
Książka wydana w przepięknej twardej oprawie, szyta, a zdjęcia w niej wykonane są bardzo profesjonalne i wyglądają smakowicie. Zachęcam Cię Drogi czytelniku sięgnij po ten wartościowy zbiór porad i przepisów i ciesz się domowymi wyrobami pod okiem fachowego mistrza masarstwa. Życzę udanych wyrobów i satysfakcji z wędzenia ich.