Literatura faktu, Biografia, Publicystyka

Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem – Witold Szabłowski – Wyd. W.A.B.

Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem – Witold Szabłowski

Rosja od kuchni

Witold Szabłowski to polski dziennikarz, który napisał książkę Rosja od kuchni, czyli jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem. Dowiecie się jak, kiedy i po co kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym, bo chciała, aby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla kilka tygodni po katastrofie zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał….

Rosja od kuchni zawiera również mnóstwo przepisów kulinarnych np. przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos i na makaron z turkawkami, którym zajadał się car Mikołaj II. Dowiecie się też dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Jeden z rozdziałów w książce opisuje Wielki Głód w Rosji – zupa z igieł sosnowych, kory i szyszek. Taką potrawę zaserwowali ukraińscy studenci swoim kolegom w Brukseli, żeby przypomnieć światu o Wielkim Głodzie. Studenci krzywili się, pluli, ale brali ulotki i czytali o tym nieznanym ludobójstwie, które Stalin zgotował Ukrainie.

Co więc jada Władimir Putin, czy jego podniebienie raczy się takimi smakami, jak np. sałatka z dyni, pomidorami i serem, filet z kałamarnicy, puree z marchwi, zupa z zielonego groszku, barwena, czyli ryba z karczochami i kaszą quinoa, a na główne danie – befsztyk cielęcy z pieczonym porem, na deser – sorbet mandarynkowy i tarta truskawkowa. Jednak najbardziej interesujący w tym wszystkim jest fakt, iż kiedy oczy całego świata odwracają się w drugą stronę prezydent Rosji jada całkowicie odmienne dania niż podają media. Podobno obsesyjnie zajada się lodami.

Dlatego, jak według Rosjan powinien gotować dobry kucharz, jaki powinien być? Czy zwykłe dania zadowolą arystokratyczne podniebienia znanych autorytetów? Rosja od kuchni to książka, która doskonale utrzymuje słowiański klimat. Oprócz przepisów tradycyjnych dań, czytelnik może znaleźć w środku zdjęcia. To zbiór opowieści, rozbitych na osiemnaście talerzy, czyli rozdziałów, uchyla nieco rąbka fartucha kucharza i traktuje o jego pracy.

https://dobrerecenzje.pl/rosja-od-kuchni-jak-zbudowac-imperium-nozem-chochla-i-widelcem-witold-szablowski-wyd-w-a-b/

Strona wydawnictwa: https://www.gwfoksal.pl/

Zobacz także

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.