„Świąteczne przepisy Siostry Anastazji” – Wyd. WAM
Siostra Anastazja ze zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat przygotowuje potrawy dla krakowskich księży jezuitów. Zawsze pyszne, typowo polskie potrawy, przygotowane według nabytego doświadczenia, ponieważ s. Anastazja pochodzi z Kresów.
Tym razem siostra proponuje nam przepisy na potrawy wigilijne: barszcz czerwony z uszkami, zupę grzybową, karp pieczony w migdałach, kapusta z grzybami czy pierogi z kapustą. To typowe tradycyjne dania, które chętnie przygotowujemy ten jeden raz do roku. Oprócz tych dań znajdują się tutaj np. słodka makówka. Wśród tych tego wszystkiego znajdują się też ciasta, ciasteczka, pierniki, makowce oraz przekładane miodowniki.
Książeczka zawiera dania na Boże Narodzenie, czyli pierwsze danie, drugie danie….sałatki, surówki i przystawki. Bardzo spodobała mi się ta książeczka, ponieważ jest wielką pomocą dla osób przygotowujących potrawy, dla tych którzy umieją gotować jest to zawsze jakaś świeża myśl oraz dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki kulinarne. Uczmy się więc od s. Anastazji, podglądajmy, eksperymentujmy w kuchni i dobrze się bawmy jedzeniem, a szczególnie w tym okresie świątecznym przygotujcie nasze polskie potrawy tak jak siostra, która od lat przygotowuje tradycyjne receptury z różnych regionów Polski.
Życzę smacznego i wesołych świąt!